Skip to content

Allergenguide

HVAD ER FØDEVAREALLERGI?

Fødevareallergi er en overreaktion af kroppens immunsystem, når proteiner fra visse fødevarer fejlagtigt opfattes som farlige (såkaldte allergener). Symptomerne forekommer normalt inden for få minutter efter indtagelse af maden, men kan undertiden blive forsinkede med op til et par timer. Symptomerne kan være udslæt, kløe, akutte mavesymptomer, åndedrætsbesvær eller, i alvorlige tilfælde, et såkaldt allergisk chok eller anafylaktisk chok.

Allergi eller intolerance

Allergi

Allergi har med immunsystemet at gøre og kan i værste fald være livstruende. Fødevaren skal udelukkes helt. Det mindste spor kan forårsage en stærk reaktion.Eksempler på fødevarer, der kan forårsage allergi: Mælk (yoghurt, fløde), æg samt nødder.

Mælkeallergi er en af de mest almindelige allergier, især blandt børn. Kroppen reagerer på mælk og andre mejeriprodukter, såsom fløde og yoghurt, som var de farlige angribere. Reaktionerne kan være milde (udslæt) til svære (åndedrætsbesvær). For nogle mennesker kan det være livstruende.

Intolerance

Intolerance har at gøre med fordøjelsessystemet og kan forårsage milde til svære reaktioner. Fødevarer skal begrænses (laktose) eller udelukkes (gluten / laktose).

Eksempel:

Laktoseintolerance, da kroppen ikke kan nedbryde mælkesukker (laktose) i tyndtarmen. Laktosen vil derefter blive konsumeret af bakterier i tarmen og kan forårsage gasdannelse og diarré. Det skaber ubehag, men det er ikke farligt som en allergi.

 

Allergenguide

 

 

 

 

Hvad kan allergenerne være i is?

Allergener, der typisk findes i is, er mælk / mælkeprodukter (f.eks . yoghurt , fløde, ost), æg, nødder, jordnødder samt korn, der indeholder gluten og soja, men det sker også at sesam, sulfitter og selleri forekommer dog mere sjældent.

Vær altid opmærksom! Det er meget vigtigt, at man altid læser ingredienslisten, når det kommer til spørgsmål omkring allergi. Nogle gange er det ikke indlysende, hvad en fødevare kan indeholde!

For at forenkle valget for allergiske personer skal det altid være klart, om en ingrediens fra listen over allergener findes i en fødevare. Emballerede fødevarer skal mærkes, så de allergifremkaldende ingredienser er tydeligt synlige og skal derfor skrives med STORE BOGSTAVER eller markeres med fedskrift. Hvis der er spor af et allergen i produktet, skrives dette i slutningen af ingredienslisten. Restauranter og andre fødevarevirksomheder, der fremstiller ikke-færdigpakkede fødevarer, skal være i stand til at informere om de allergifremkaldende ingredienser, som fødevaren indeholder. Udbydere af fødevarevirksomheder bør også evaluere risikoen for kontaminering (utilsigtet iblanding) med allergener, der findes på salgsstedet. Hvis der håndteres allergener på stedet, er det altid godt at fortælle forbrugerne om det.

Hvad kan der gøres for forbrugersikkerheden

  • Anbefal is, der er emballeret uden allergener, til forbrugere med svær madallergi!
  • Følg hygiejnebestemmelser og instruktioner!
  • Brug separate skeer / tænger til alle toppings!
  • Rengør udstyret regelmæssigt!
  • Hold arbejdsbordet rent og rengør for affald!
  • Gør alt for at undgå at kontaminere isen!
  • Sørg for, at du har produktinformationen lige ved hånden!
  • Allergener på emballerede fødevarer er markeret med fed skrift eller skrevet med STORE BOGSTAVER! Hvis der er spor af et allergen i produktet, udskrives dette i slutningen af ingredienslisten.

HVAD SKAL MAN GØRE I EN NØDSITUATION?

Det er en nødsituation, hvis en gæst viser tegn på at have fået en alvorlig allergisk reaktion såsom et allergisk chok. Hvis dette sker, skal du straks handle:

  • Ring 112 og bed om en ambulance
  • Spørg gæsten om de har nogen medicin med sig, og hvordan du kan hjælpe dem
  • Giv klare, detaljerede oplysninger om gæstens reaktion og virksomhedens adresse

Vigtigt !!!

Hvis du ikke er sikker på, hvad isen indeholder, skal du ikke gætte. Fortæl gæsten at du ikke er sikker. Lad gæsten beslutte, om isen kan spises. Normalt tager allergikere ikke risikoen.