Door naar:
Allergenguide
HVAD ER FØDEVAREALLERGI?
Fødevareallergi er en overreaktion af kroppens immunsystem, når proteiner fra visse fødevarer fejlagtigt opfattes som farlige (såkaldte allergener). Symptomerne forekommer normalt inden for få minutter efter indtagelse af maden, men kan undertiden blive forsinkede med op til et par timer. Symptomerne kan være udslæt, kløe, akutte mavesymptomer, åndedrætsbesvær eller, i alvorlige tilfælde, et såkaldt allergisk chok eller anafylaktisk chok.
Allergi eller intolerance
Allergi
Allergi har med immunsystemet at gøre og kan i værste fald være livstruende. Fødevaren skal udelukkes helt. Det mindste spor kan forårsage en stærk reaktion.Eksempler på fødevarer, der kan forårsage allergi: Mælk (yoghurt, fløde), æg samt nødder.
Mælkeallergi er en af de mest almindelige allergier, især blandt børn. Kroppen reagerer på mælk og andre mejeriprodukter, såsom fløde og yoghurt, som var de farlige angribere. Reaktionerne kan være milde (udslæt) til svære (åndedrætsbesvær). For nogle mennesker kan det være livstruende.
Intolerance
Intolerance har at gøre med fordøjelsessystemet og kan forårsage milde til svære reaktioner. Fødevarer skal begrænses (laktose) eller udelukkes (gluten / laktose).
Eksempel:
Laktoseintolerance, da kroppen ikke kan nedbryde mælkesukker (laktose) i tyndtarmen. Laktosen vil derefter blive konsumeret af bakterier i tarmen og kan forårsage gasdannelse og diarré. Det skaber ubehag, men det er ikke farligt som en allergi.
HVAD SKAL MAN GØRE I EN NØDSITUATION?
Det er en nødsituation, hvis en gæst viser tegn på at have fået en alvorlig allergisk reaktion såsom et allergisk chok. Hvis dette sker, skal du straks handle:
Ring 112 og bed om en ambulance
Spørg gæsten om de har nogen medicin med sig, og hvordan du kan hjælpe dem
Giv klare, detaljerede oplysninger om gæstens reaktion og virksomhedens adresse
Vigtigt !!!
Hvis du ikke er sikker på, hvad isen indeholder, skal du ikke gætte. Fortæl gæsten at du ikke er sikker. Lad gæsten beslutte, om isen kan spises. Normalt tager allergikere ikke risikoen.
* når det er til stede i en koncentration over 10mg/kg eller 10mg/liter
Vigtigt !!!
Hvis du ikke er sikker på, hvad isen indeholder, skal du ikke gætte. Fortæl gæsten at du ikke er sikker. Lad gæsten beslutte, om isen kan spises. Normalt tager allergikere ikke risikoen.